Warmtepomp

warmte-pom-afbeeldingEen warmtepomp kan warmte onttrekken uit de buitenlucht, uit de bodem of grondwater. De warmte wordt vervolgens omgezet door de warmtepomp naar verwarming voor uw huis, pand of warmwater. Door zijn energiezuinig verbruik valt de warmtepomp onder de duurzame energie middelen. De warmtepomp kan u ook een besparing opleveren op uw energierekening, echter laat u goed voorlichten omdat er veel systemen van zijn.

Werking

De warmtepomp haalt zijn “warmte” uit de lucht, bodem of grondwater en meestal wordt gekozen uit een van de drie en in een enkel geval wordt bodem met lucht gecombineerd. De eerste keus is meestal lucht, de tweede het grondwater omdat dat in veel gevallen niet zo diep zit (wordt wel bodemonderzoek voor gedaan). Dit grondwater wordt dan naar boven gepompt waardoor de warmtepomp de warmte daaruit kan onttrekken en vervolgens het water weer terug pompt naar de bodem. In het laatste geval wordt er een leidingsysteem in de grond gelegd waaruit de warmte wordt onttrokken de bodem techniek. Deze laatste vergt wel behoorlijke werkzaamheden waardoor deze meestal wordt toegepast bij nieuwbouw. Een warmtepomp heet zo omdat het energie verplaatst vanuit de lucht, bodem naar uw huis, het apparaat dat de energie verplaatst van de plaats waar het beschikbaar is naar een plaats waar deze gewenst is. Het is geen pomp zoals u gewent bent dat water verpompt maar meer een die ook in de koelkast zit een zogenaamde compressor pomp. Deze “pomp” comprimeert de lucht van een bepaalde temperatuur met toevoeging van energie en daardoor wordt een andere leiding verwarmt. De toevoeging van die energie bepaalt het rendement van de pomp.

Geschiedenis

In Nederland zijn inmiddels al duizenden huishoudens voorzien van een warmtepomp installatie. In de Scandinavische landen is de warmtepomp al veel langer een gemeengoed omdat men daar veel minder aardgas voor handen heeft. De warmtepomp is daardoor al zo goed door ontwikkeld dat deze een heel goed alternatief voor de aloude cv ketel is. Helemaal als u een nieuwe woning laat bouwen is het overwegen waard om de warmtepomp te laten installeren. Tegenwoordig komen er ook gemengde toestellen met gas en warmtepomp technologie op de markt die de energie behoefte en uw maand rekening nog verder omlaag kunnen brengen.